Calculul numeric al câmpului magnetic în rotorul unei mașini electrice în regim staționar



Tutorial modelare în ANSYS 5.7








  1. Acomodare cu mediul de lucru folosit

  2. Descrierea problemei

  3. Implementarea geometriei

  4. Definirea materialelor

  5. Generarea retelei de discretizare

  6. Definirea sursei de excitatie și a condițiilor de frontieră

  7. Obtinerea solutiei

  8. Afisarea solutiei

  9. Model 3D







Acomodare cu mediul de lucru folosit

Modelarea s-a realizat cu ANSYS 5.7 instalat pe serverul HPC (vezi și http://www.hpc.pub.ro).

Logarea se face cu protoclul ssh2 (comanda ssh sau ssh2 sub Linux sau utilitarul putty sub Windows – disponibil la adresa http://putty.gyron.net/download.html):

> ssh username@fep.hpc.pub.ro

Transferul de fișiere se face cu protocolul scp (se poate folosi pe mașina locală comanda scp dacă se lucrează sub Linux sau cu utilitarul winscp sub Windows, disponibil la adresa http://winscp.vse.cz ).

Pentrul exprotul interfetei grafice X pe masina locală se folosește comanda:

> export DISPLAY=i.p.terminal.local:0.0 (de exempul: export DISPLAY=141.85.141.8:0.0 )

unde i.p.terminal.local este IP-ul sau eventual DNS-ul mașinii din fața noastră. Acesta se poate determina cu una dintre comenzile:

(sub Linux)

> finger username_local

> who am i

(sub Windows)

> winipcfg

Exportul interfeței se face nativ sub Linux (bineînțeles, dacă interfața grafică X11 este corect instalată și portul corespunzător este deschis).

Sub Windows se recomandă utilitare gen WinAxe care emuleză perfect ecoul grafic sub formă de ferestre al X-ului (sunt disponibile în variantă trial - limitare la 15-30 minute utilizare – sesiune la adresele: http://www.labf.com/download/winaxep.exe etc.).

Lansarea în execuție a aplicației se face cu comanda:

> tansys57 &

după care se selectează <Run Interactive> cu opțiunile (de nume de fișier bază de date, director, spațiu de memorie alocat) dorite.

Pentru resurse deosebite se poate rula procesul programului și pe mașina HPC (capacitate de calcul și memorie mult mai mari) prin rularea de pe stația locală a comezii (este necesară doar sub sistemul de operare Linux):

> xhost +

urmată de pornirea unui terminal pe HPC:

> hpcrun xterm &

și în noul terminal:

> bash

> tansys57 &

sau pornirea directă a aplicației cu comenzi gen hpcrun sau hpcsched.

Această variantă este de folosit doar pentru etapa de rezolvare a problemei, pentru discretizări foarte puternice.

De notat că în momentul de față, sub contul pe care am lucrat, timpul de lucru/sesiune/hpc este limitat la cca. 5 min. IDLE recomadarea generală fiind cea a salvărilor cât mai dese pentru această modalitate de lucru de la distanță.

Se recomadă familiarizarea cu mediul de lucru prin rezolvarea unor probleme simple cu consultarea help-ului. Tutorialul indicat pentru acest tip de problemă este cel cu numărul 4 – Electromagneics tutorial.



O sinteză a modelării din punct de vedere al utilizării softului:

Applicable ANSYS Products:

ANSYS/Multiphysics, ANSYS/Emag, ANSYS/ED

Discipline:

electromagnetics

Analysis Type:

nonlinear static

Element Types Used:

PLANE13

ANSYS Features used:

solid modeling, periodic boundary condition, vector plots, element table operations, path operations

Applicable Help Available:

Electromagnetic Field Analysis Guide - Chapter 2. Two-dimensional Static Magnetic Analysis , Elements Reference - PLANE13






Descrierea problemei


Se dă

Geometria rotorului (în coorodonate mm), caracteristica B-H a tolelor din care este format rotorul, caracteris B-H in cadranul II a magnetilor permanenți. Crestăturile, canalele de ghidaj a câmpului și spațiul exterior și interior sunt considerate de permabilitatea magnetica relativă unitară.

Geometria (părțile dezansamblate, cotate, asmablate în foșiere Autocad2000, DXF și IGES) precum și datele de material se afla arhivate sub format zip aici.



Se cere

Distribuția câmpului magnetic în domeniul rotorului.



Ipoteze de modelare

Problema se modelează în primă fază 2D folosind formularea în potențial magnetic vector.

Se modelează, ținând cont de periodicitatea spațială a câmpului în raport cu coordonata unghiulară la centru, doar un pol al rotorului.

Condițiile de frontieră alese sunt astfel cea de periodicitate și cea de potențial zero la infinit sau, după cum se dorește, Neuman la o distanță de exteriorul rotorului.

Deoarece programul nu permite descrierea caracteristicilor nelineare B-H decât ca trecând prin origine, pentru modelarea magneților permanenți (sursa de câmp) s-a folosit caracteristica de material transalatată prin origine și aplicarea unor pânze de curent de valori opuse și egale cu intenistatea câmpului magnetic coercitiv pe laturile longitudinale în raport cu direcția de magnetizare N-S.

În continuare se va face o trece în revistă a principalilor pași ai modelării, prin punctarea ordinii comenzilor.











Implementarea geometriei

Geometria se poate crea prin uneletele puse la dispoziție de mediul integrat al ANSYS (prin trasare de elemente de bază: puncte, linii, arce, arii – există și variantele cotate în amănunt între fișierele de descriere a geometriei).

Vezi meniurile:

Main Menu > Preprocessor > Create >

Main Menu > Preprocessor > Operate >

Însă am preferat descriererea (mult mai simplu de realizat) într-un editor CAD profesional și adus în format IGES în ANSYS.

Astfel, pentru crearea filșierului de import în format IGES se pot urmări pașii:

  1. Desenarea părților componenete, asmablarea desenului prin simetrii etc. în AUTOCAD2000 rezultând fișierul cu extensia .DWG

  2. Salvarea (File>Export sau dxfout) sub formă DXF

  3. Fișierul rezultat se importă cu programul QuickField (disponibil la adresa http://www.quickfield.com) în secțiunea Geometry (File>ImportDXF) și apoi se exportă (File>ExportDXF) - această etapă este absolut necesară pentru a “sparge” contururile în liniii, arce și puncte, ușor asimilabile apoi

  4. În Autocad v12 se deschide fișierul DXF rezultat și se exportă cu comanda igesout, rezutând un fișier cu extensia IGS

  5. Fișul rezultat se importă din meniul FILE al ANSYS.



În continuare mai este necesară doar definirea ariilor.

Recomad folosirea în permanență a pannelului pentru poziționarea pe desen:

Utility Menu > PlotCtrls > Pan,Zoom,Rotate

și folosirea setării de numerotare a elementelor:

Utility Menu > Plot Ctrls > Numbering

Ariile se pot definii prin liniile care le definesc.

Main Menu > Preprocessor > Create>Areas>Arbitrary>By lines

Suprafețele connexe se pot defini mai simplu prin definirea suprafeței întregi extragerea golurilor (suprafețe definite anterior):

Main Menu > Preprocessor > Operate > Substract > Areas

setând înainte variabila de ștergere pe 0 astfel încât ariile extrase să rămână definite:

Main Menu > Preprocessor > Operate >Settings -> Keep=YES



În toolbar: SAVE_DB









Definirea materialelor

4.1.4.1. Step 4: Set preferences.

Se setează mai întâi tipul analizei dorite:

Main Menu > Preferences

și se setează Electromagnetic: Magnetic-Nodal filtering (formularea în potențial magnetic vector, varianta nodală).

Se introduc pe rând caracteristicile de material ale mediilor implicate în problemă:

Main Menu > Preprocessor > Material Props > Material Models

Pentru aer:

Electromagnetics, Relative Permeability, Constant: MURX=1

Pentru tabla de siliciu

Edit > Copy

și pentru noul material se introduce curba B-H prin puncte (punctul 0,0 este implicit):

Electromagnetics, BH Curve

Obs: atenție – ordinea de introducere pentru fiecare punct este H și apoi B



Pentru magneții permanenți:

Edit > Copy

Electromagnetics, BH Curve

Obs.: este bine de urmărit graficele caracteristicilor specifice (mai ales cel cu miu) și îndesirea lor în puncele cu variații mari ale pantei !!!



Verificarea materialelor introduse și închiderea utilitarelor folosite se face în continuare cu succesiunea de comenzi:

Material > Exit

Utility Menu > List Properties > All Materials

File > Close



În toolbar: SAVE_DB











Generarea rețelei de discretizare

Definirea tipului de element de rețea și a opțiunilor asociate acestuia

Pentru analiza 2D din cazul de față se alege elementul PLANE13 (un model cu un ordin de mărime mai redus – dacă se dorește un model mai complicat se poate alege și PLANE53) prin succesiunea:

Main Menu > Preprocessor > Element Type > Add/Edit/Delete

se alege Add

se alege Magnetic Vector

se alege Vect Quad 4nod13 (PLANE13)





Specificarea mărimii elementelor rețelei în diferite regiuni și constuirea rețelei

Operațiile de formare a rețelei sunt foarte intuitive și numeroatarea ne ajută foarte mult:

Utility Menu > PlotCtrls > Numbering -> Material numbers

Pentru a avea un control simplu se pornește fereastra interactivă cu:

Main Menu > Preprocessor >MeshTool

În această etapă nu trebuie uitat că trebuie început cu asignarea atributelor de material suprafețlor descrise (stabilirea zonelor de material) se alege din prima secțiune a MESHTOOL > Areas, Set for Element Attributes.

Mai departe se pot alege îndesiri pe linii sau arii ale rețelei (în zonele cu variație puternică a câmpului), tipul elementelor (triunghi, patrulater), etc. și se generează în final pe toate ariile (doemniul de calcul) rețeaua de discretizare.

Tot în această etapă este bine să nu se uite că modelul trebuie scalat !!!

Aceasta se face (în cazul nostru – trecerea de la modeleul în mm la cel îm m -sistemul MKS) prin scalarea pe amble coordonate din plan cu factorul de scală .001:

Main Menu > Preprocessor > Operate > Scale > Areas

-> Pick All : RX=RY=.001 și neapărat nu trebuie uitat a se seta Move pentru Existing area

În toolbar: SAVE_DB









Definirea sursei de excitație și a condițiilor de frontieră

La acest pas, în problema dată, trebuie aplicate pânzele de curent pe linii (caz 2D), cu semn schimbat, pe fețele laterale ale magenților permanenți, de valoare egală cu câmpul coercitiv al acestora (caracteristica neliniară din cadranul doi este astfel translatată înapoi din origine).

Pentru a vizualiza liniile se execută:

Utility Menu > Plot > Areas

Si aplicarea excitaței se face cu:

Main Menu > Preprocessor > Loads > Apply > Excitation > On Lines

În ceea ce privește celelalte condițiile de froniteră, ele se aplică în acest caz astfel:

  • condiția de periodicitate:

Main Menu > Preprocessor > Loads > Apply >Periodic BC

și aic se alege cuplarea liniilor (de fapt a planurilor) – în cazul de față plasate la 75, respectiv 105 grade în jurul originii sistemului de coorodnate cu valori antisimetrice ale potențialului vector (care în cazul 2D are doar componenta normală la planul considerat).

Comanda se poate folosi și direct, în linie de comandă, exemplul folosit în cazul modelării problemei din temă fiind:

PERBC2D 75, 105, .001, 0, 150, .001, 0, 0

  • condiția de potențail infinit sau Neuman la frontiera exterioară a domeniului și în plus trebuie stabilită valoarea zero a potențialului în centrul rotorului (altfel apar unele erori în generarea matricilor):

Main Menu > Preprocessor > Loads > Apply > Magnetic potential> On Lines

și

Main Menu > Preprocessor > Loads > Apply > Magnetic potential > On Nodes



În toolbar: SAVE_DB









Obtinerea solutiei

Dacă pașii de mai sus au fost parcurși corect (definirea corectă a caracterisiticilor neliniare, atribuirea materialelor, condițiilor de froniteră), etapa de procesare se inițiază cu:

Main Menu > Solution > Solve curent LS

Bineînțeles că se pot seta diferite metode și criterii de rezolvare a sistemului generat, dar din păcate lipsește o documenație prea clară pentru a utiliza parametrii ce sunt puși la dispoziție. Oricum programul știe să aleagă cea mai bună metodă și de obicei soluția problemei neliniare converge destul de rapid (câteva iterații).









Afisarea solutiei

În această etapă soluția (repartiția potențailului magnetic vector) există în nodurile rețelei și se pot opera diferite reprezentări grafice, pe care sunt evidețiate și valorile extreme ale mărimii reprezentate:

Main Menu > General Postproc > Plot Results > 2D Flux Lines

Main Menu > General Postproc > Plot Results > Predefined Flux & gradient sau Mag. flux dens B.

Main Menu > General Postproc > Plot Results > Nodal Solu Flux & gradient sau BSUM

și lista prelucrărilor posibile este destul de mare.

În toolbar: SAVE_DB







Model 3D

Modelul 3D se poate construi în acest caz foarte ușor.

Acționând cu comanda:

Main Menu > Preprocessor > Operate > Extrude > Areas

se generează destul de simplu extrudarea suprafețelor plane, în spațiu, putându-se umrări și efectele de la capătul mașinii electrice studiate.

Prin comanda de mai sus, corespunzător ariilor extrudate se crează automat volume corespunzătoare.

Singurele operații care sunt necesare în plus în acest caz sunt realegerea tipului de element pentru discretizare (de această dată 3D) asignarea materialelor pe volume și generarea mesh-ului spațial.

Bineînțeles că în acest complexiatea problemei crește foarte mult (timp de calcul și memorie).



SUCCES !!!